Hvorfor ender overflødig nitrat fra gjødsel som avrenning i naturlige vannmasser?
Hvorfor ender overflødig nitrat fra gjødsel som avrenning i naturlige vannmasser?

Video: Hvorfor ender overflødig nitrat fra gjødsel som avrenning i naturlige vannmasser?

Video: Hvorfor ender overflødig nitrat fra gjødsel som avrenning i naturlige vannmasser?
Video: JORDFÄST - Hädanefter (Official Full Album) 2024, Mars
Anonim

Nitrogen og fosfor kommer inn i vann system fra gjødsel påføringer på plener og hager på grunn av nedbør. Når disse næringsstoffene ikke absorberes av planterøtter, vaskes de ut av jorden ved overflødig vanning og regn og føres inn i stormavløp og naturlig vann kilder.

Med tanke på dette, hvorfor ender overflødig nitrat og fosfat fra gjødsel som avrenning i naturlige vannmasser?

På grunn av avrenning , overskudd kjemiske stoffer kan finne veien inn vannforekomster og skade vann kvalitet. Selv om nitrogen er rikelig naturlig i miljøet, det er også introdusert gjennom kloakk og gjødsel . Nitrat kan komme inn i vann direkte som følge av avrenning av gjødsel inneholder nitrat.

På samme måte, hva skjer hvis det er for mange fosfater og nitrater i en vannmasse? Imidlertid overskytende nivåer av nitrater i vann kan skape forhold som gjør den vanskelig for vannlevende insekter eller fisk til overleve. Eutrofiering – Prosessen der en kropp av vann får en høy konsentrasjon av næringsstoffer, spesielt fosfater og nitrater . Disse fremmer vanligvis overdreven vekst av alger.

Følgelig, hvilken effekt har avrenning av gjødsel på vannmasser?

Noen av disse påvirkningene inkluderer algeoppblomstring som forårsaker utarming av oksygen i overflaten vann , patogener og nitrater i drikking vann , og utslipp av lukt og gasser til luften. Næringsstoffer fra gjødsel og gjødsel gå inn i innsjøer og bekker gjennom avrenning og jorderosjon.

Hva forårsaker gjødselavrenning?

For mye gjødsel kan faktisk drepe planten og overflødig gjødsel kan avrenning inn i bekker og innsjøer forårsaker giftig algeoppblomstring som er skadelig for vannlevende liv og til og med mennesker og deres kjæledyr. Overskudd gjødselavrenning fra plener og landbruksapplikasjoner bidrar også til akvatiske "døde soner" i kystområder.

Anbefalt: